У Глухові презентували факсимільне видання Лавришівського Євангелія

Історія, Духовність | 09:30, 1.06.2019
 Поділитися

Поділитися в

У Глухові презентували факсимільне видання Лавришівського Євангелія XIV ст. Презентацію у центральній районній бібліотеці відвідав капелан Назарій Ковальов. Повідомляє Синодальне управління військового духовенства Православної Церкви України

Пам’ятка є цінним джерелом для вивчення особливостей української мови, адже чимало її унікальних рис були вперше засвідчені саме у Лавришівському Євангелії”, – каже військовий священик.

Факсимільне видання Лавришівського Євангелія здійснило видавництво «Горобець» у рамках проекту з повернення пам’яток української мови, які зберігаються за кордоном, «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

Цінність Лавришівського Євангелія зумовлена тим, що деякі риси української мови чи не вперше зустрічаються саме у цій пам’ятці. До таких належить, зокрема, перше написання «ять» на місці «о». Також було зафіксовано поплутування ь-е, ъ-о, акання, рефлекс «скерб», який відомий лише текстам галицько-волинської писарської школи тощо.

Велику подяку приношу Ганні Горобець — директору видавництва “Горобець”, також Діані Шамрай — куратору міжнародних проектів видавництва “Горобець” за те, що приїхали до нас та показали нам ці великі видання. Нехай Господь оберігає ваші стежки та дарує наснаги для подальшої праці” – підсумував капелан Назарій Ковальов.

comments powered by HyperComments